SON DUYURULAR

Kadın Siyaset Akademisi, 18-19-20 Kasım tarihlerinde Antalya Alanya’da düzenlendi.
20 Kasım 2022
Türkiye’nin 81 ilinden yerel karar alma mekanizmalarına etki etmek isteyen 18-30 yaş arası genç kadınlarını arıyor!
29 Ekim 2022
Genç Kadınların Yerel Karar Alma Mekanizmalarına Katılımının Güçlenmesi Projesi Başlıyor!
01 Eylül 2022
Çocuk İstismarı Konusunda Farkındalık Artırıyoruz Projesi
03 Kasım 2021
Çocuk Hakları Alanında Çalışan Kurum ve Kuruluşlar için İş Birliği Forumu
15 Şubat 2021
Üniversite yılları her üniversite öÄŸrencisi için ömrünün geri kalanında hayat ve yaÅŸam arasındaki çizginin neresinde olacağına dair çok önemli yıllardır. Ben kimim, nelerde yetenekliyim, ne yapmak istiyorum gibi birçok noktanın cevabını vermek veya vermemek en çok bu yıllarda gerçekleÅŸir.
Kendi deneyimlerimi seninle paylaÅŸmak istiyorum. 5 haftada 5 yazı yazacağım. Senden ricam bunları kendi hayatına birebir uygulamaman. Çünkü ikimizin ÅŸehirleri, okuduÄŸu üniversite, okuduÄŸu bölüm, ailevi/ekonomik durumu ve yetenekleri gibi birçok durumu birbirinden farklı. Benden al. Kendine uyarla. Uygula. Eksikler ve hatalar oldukça deÄŸiÅŸtir onları yeniden uygula. Bana göre yol bu ÅŸekilde. BaÅŸlayalım!
Her üniversitenin öÄŸrenci toplulukları vardır. Her senenin baÅŸlarında öÄŸrenci topluluklarının stand açtıkları topluluk tanıtım günleri olur. O günlerde buralara git ve farklı toplulukları ziyaret et. Bir heves birçok topluluÄŸa üye olup hiçbirine devam etmemek gibi bir durum yaÅŸanabiliyor.. O yüzden ilgini çekeceklere üye olman daha iyi.
Topluluklarda bulunmanın üniversite ve gelecek hayatına çok önemli katkıları olur. Bir ekiple çalışmayı öÄŸrenirsin. Belli sorumlulukluklar alırsın. Hangi tür insanlarla daha rahat çalışabildiÄŸini görürsün. Fikir ayrılıklarında ortak noktaya nasıl varılabileceÄŸini deneyimlersin. Yapacağınız etkinliklerde çeÅŸitli resmi belgeler hazırlamak gerekir. En basitinden bir dilekçe yazmayı öÄŸrenirsin. Üniversitenin farklı birimlerinde tanıdıkların olur. Faaliyetlerinizle sosyal farkındalığın artar. Farklı görüÅŸlerden insanlarla tanışırsın. Ama bunların ilk ÅŸartı senin istekli olman ve emek vermen. Bu ikisi olmadığı müddetçe yukarda saydıklarım olmaz.
Tabi birde öÄŸrenci toplulukları haricinde gönüllülük yapabileceÄŸin sivil toplum kuruluÅŸları var. ÖÄŸrenci topluluklarının saydığım faydalarına ek olarak STK’larda gönüllülüÄŸün de faydaları var. EÄŸer ulusal çapta çalışan bir yerin gönüllüsü olursan bu sana Türkiye’nin çeÅŸitli illerinden de geniÅŸ bir çevre saÄŸlar. Böyle yerlerin yaÅŸadığın ÅŸehirde ve üniversitende örgütlenmesi vardır muhtemelen. Mesela Toplum Gönüllüleri Vakfı genç odaklı bir vakıf ve hemen her üniversitede örgütlenmesi var. Kendi üniversite örgütlenmenle iletiÅŸime geçebilirsin. Yıl içinde çeÅŸitli projelerle Türkiye’nin farklı illerinde senin gibi gönüllülerle bir araya gelme ve onlarla tanışma, paylaÅŸma imkanın olur. Habitat DerneÄŸi var birde. Buranın da çeÅŸitli eÄŸitmen eÄŸitimleri oluyor. Bu eÄŸitmen eÄŸitimlerine baÅŸvurup eÄŸitimleri alırsan hem bir konuda kendini daha donanımlı hale getiriyorsun, hem bu eÄŸitimleri yayarak sunum ve iletiÅŸim becerilerini geliÅŸtiriyor hem de yıl içinde derneÄŸin düzenlediÄŸi farklı toplantılarda senin gibi eÄŸitim almış diÄŸer eÄŸitmenlerle bir araya gelip tanışıp yeni ÅŸeyler öÄŸreniyorsun. Tabi bu 2 STK alana giriÅŸini ve geliÅŸimini kolaylaÅŸtıran ve hızlandıran yerler. Yoksa bulunduÄŸun ÅŸehirde ve Türkiye’de mutlaka birçok yer var. Bunları da araÅŸtır. Bir becerini online gönüllülük yaparak da paylaÅŸabilirsin. İllaki fiziki ortam zorunlu olmayabilir. Mesela bu yazıyı okuduÄŸun site Akdeniz Gençlik DerneÄŸi’nin ve online gönüllülük sistemi ile çalışıyoruz. SorumluluÄŸunu bilen, kaliteli ve donanımlı bir ekip olduÄŸumuz için bu bizim için ÅŸu an zor bir durum deÄŸil. Hatta çok keyifli. İlgilenirsen ÅŸuradan bize de gönüllü baÅŸvurusu yapabilirsin. :)
Herkes farklı düÅŸünebilir ama aynı anda insanın aynı anda kaldırabileceÄŸi iÅŸ yükünün üstüne çıkmamasını savunuyorum. Enerjini tüketirsin. Kafan karışır. Çok olup yarım olacağına az olsun tam olsun.Bu seni hem daha düzenli hem de daha odaklı yapar. Çok fazla uÄŸraşırken okulu aksatabilirsin. Ağırlık vererek deÄŸil dengeleri saÄŸlayarak daha çok fayda elde edersin.
İnsanın bazen bir alan ilgisini çeker. O konuyla ilgili çalışmaktan mutlu olur. Ama bir ekiple çalışmak çok farklıdır. Her zaman beraber olmaktan mutlu olduÄŸun insanlarla olmayabilirsin. Fikir ayrılıklarına düÅŸebilirsin. Ekip içinde dengeleri saÄŸlayabildikten ve iyi niyetli olduktan sonra bu çeÅŸitliliÄŸi saÄŸlar. Ama bir türlü uyum da saÄŸlayamayabilirsin. Dışardan çok beÄŸendiÄŸin bir yer içine girdiÄŸinde beklediÄŸin gibi de olmayabilir. Bu senin enerjini emip olumsuz etkileyebilir. Böyle bir ortamda bulunmamaya çalış. Herkes iyi niyetli deÄŸil. Ki iyi niyetli olan insanlarla bile uyum yakalayamayabiliyorsun. Olmayacaksa zorlasanda olmuyor. Dozunda bırakıp geliÅŸime devam. :)
Beni okuduÄŸun için teÅŸekkür ederim. Bana osmancangul@agder.org.tr veya Instagram hesabımdan dilediÄŸinde ulaÅŸabilirsin. Gelecek hafta yeni yazımda buluÅŸmak üzere. Huzurla kal. :)
Osman Can GÜL
Akdeniz Gençlik DerneÄŸi